فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1379)

  • تاریخ انتشار: 1379/01/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرشید نوربخش*، مجید افیونی صفحات 1-8

    اطلاع از وضعیت حدود رطوبتی ظرفیت زراعی و نقطه پژمردگی دایم،‍ در برنامه ریزی های آبیاری و مدیریت زراعی بسیار مهم است. تعیین دقیق این حدود با استفاده از دستگاه صفحه فشاری صورت می گیرد، لیکن این کار معمولا وقت گیر بوده، و در عین حال امکانات مورد نیاز آن در همه آزمایشگاه ها یافت نمی شود. بنابراین، با تخمین این حدود از روی برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک، می توان اطلاعات مفیدی از توانایی نگهداری رطوبت خاک به دست آورد. در این مطالعه 23 نمونه خاک از نقاط مختلف استان های اصفهان و چهارمحال و بختیاری تهیه گردید. در انتخاب نمونه ها سعی شد دامنه وسیعی از انواع خاک های موجود برداشت گردد. پس از انتقال خاک ها به آزمایشگاه، درصد اندازه ذرات، درصد مواد آلی، ظرفیت تبادل کاتیونی، FC و PWP خاک ها با روش های مناسب اندازه گیری شد، و به کمک روش های رگرسیون یک متغیره و چندمتغیره (همراه با گزینش متغیر به صورت مرحله به مرحله)، رابطه FC و PWP با سایر خصوصیات خاک بررسی گردید. نتایج نشان داد که FC با درصد شن، درصد ماده آلی و ظرفیت تبادل کاتیونی خاک رابطه قوی دارد. به طوری که این سه ویژگی در مدل چندمتغیره وارد می شوند (**97/0=r) و سایر متغیرها وارد نمی گردند. هم چنین، PWP نیز با درصد سیلت، ماده آلی و ظرفیت تبادل کاتیونی رابطه معنی دار داشته، این سه متغیر وارد مدل می شوند (**95/0=r). آب قابل استفاده (AWC)، اگر چه با درصد شن، سیلت و رس رابطه معنی دار دارد، لیکن هنگام استفاده از مدل چند متغیره تنها شن وارد می شود (**82/0=r). به طور کلی، نتایج حاصله گویای آن است که برای تخمین FC و PWP این خاک ها می توان از سایر ویژگی های خاک استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ظرفیت زراعی، نقطه پژمردگی دایم، آب قابل استفاده، روش های رگرسیونی
  • عباس عبدشاهی*، غلامرضا سلطانی صفحات 11-20

    درجه موفقیت طرح های اقتصادی - اجتماعی، به سطح آگاهی برنامه ریزان از نحوه برخورد افراد با ریسک بستگی دارد. چون کشاورزی فعالیتی ریسکی است، بنابراین آگاهی از رفتار ریسکی کشاورزان در هر منطقه امری ضروری است. این مطالعه به بررسی رفتار ریسک گریزی زارعین در منطقه همایجان، از توابع شهرستان سپیدان در استان فارس، پرداخته است. آمار و اطلاعات مقطعی مورد نیاز از طریق پرسش نامه و مصاحبه حضوری با کشاورزان، و اطلاعات سری زمانی از سازمان کشاورزی استان فارس جمع آوری شده است. برای بررسی رفتار ریسکی زارعین در منطقه مورد مطالعه، از سه روش قاعده “اول اطمینان”، تابع تولید تصادفی یافته و مدل برنامه ریزی ریسکی تارگت موتاد استفاده شده است. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که کشاورزان منطقه مورد مطالعه، در تولید محصول ریسک گریزند، اما در مصرف نهاده های نوین دارای ریسک گریزی پایین هستند. علایم متغیرهای تابع تولید تصادفی تعمیم یافته، نشان داد که مصرف نهاده های نوین باعث کاهش ریسک می شود. مدل برنامه ریزی ریسکی تارگت موتاد نیز ریسک گریزی زارعین در تولید محصول را تایید کرد، به طوری که با افزایش ریسک، محصولاتی مثل گندم، که از ثبات نسبی قیمت یا عملکرد برخوردار است، وارد الگو شده، و محصولاتی مثل پیاز، که نوسان قیمت و عملکرد بالایی دارند، از الگو حذف می گردند.

    کلیدواژگان: ریسک گریزی، مدل های تجربی، برنامه ریزی ریسکی، تارگت موتاد، تابع تولید
  • غلامحسین زمانی* صفحات 23-41

    از رسالت های عمده دانشگاه ها و به ویژه دانشکده های کشاورزی، آموزش، پژوهش و ارایه خدمات مورد نیاز جامعه است. مهم ترین مصداق ارایه خدمات برای دانشکده های کشاورزی، نشر و انتقال فن آوری، به وسیله برقراری ارتباط با نهادهای ترویجی است. از طریق این ارتباط پژوهشگران دانشگاهی با مسایل، نیازها، و شرایط کشاورزی جامعه آشنایی بیش تری یافته، از این آگاهی ها در امور آموزشی، طراحی و انجام فعالیت های تحقیقاتی خود بهره می گیرند. از طرف دیگر، جامعه کشاورزی با کمک مروجین، به جدیدترین یافته های علمی و راه حل های مناسب برای بهبود کشاورزی خود دست می یابد. لذا، ارتباط بین دانشکده های کشاورزی، به عنوان یک نهاد آموزشی و تحقیقاتی، با نهاد ترویج کشاورزی همواره مورد تاکید سیاستگزاران امر توسعه کشاورزی، پژوهشگران و اندیشمندان بوده است.در این پژوهش، با بهره گیری از مدل ارتباطات، چارچوب نظری مناسب تدوین، و سپس با مرور مطالعات پیشین، چهل و هفت عامل مهم در برقراری ارتباط بین پژوهش و ترویج تشخیص داده شد. با یک تحقیق میدانی از نوع توصیفی، نظریات استادان دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز و کارشناسان و مروجین کشاورزی استان فارس نسبت به اهمیت و تاثیر هر یک از عوامل مذکور، در وضعیت فعلی ارتباط بین دو نهاد، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که مهم ترین عامل در تقویت ارتباط بین دانشکده های کشاورزی با ترویج، آشنایی محققین دانشگاه از اوضاع کشاورزی منطقه می باشد. در پایان گزارش، سایر دستاوردهای این پژوهش، همراه با توصیه های عملی برای گسترش و تقویت ارتباط بین دو نهاد، ترویجی و آموزشی - پژوهشی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: پژوهش، ترویج، ارتباط پژوهش و ترویج، مروج، دانشگاه، دانشکده کشاورزی
  • علیرضا حسین پور*، محمود کلباسی صفحات 43-55

    یکی از روش های تعیین وضعیت پتاسیم خاک، استفاده از منحنی های کمیت به شدت (Q/I) و پارامترهای آن است. تحقیق حاضر برای رسم منحنی های Q/I، و به دست آوردن پارامترهای آن برای تعدادی از خاک های منطقه مرکزی و شمال ایران، و هم چنین تعیین ارتباط پارامترهای مذکور با بعضی از ویژگی های خاک، بر روی 15 خاک انجام گرفت. ریزنمونه هایی از هر خاک، با محلول های دارای نسبت فعالیت پتاسیم (ARk) متفاوت به تعادل رسانیده شد، و تغییر غلظت پتاسیم در محلول (ΔK)، به عنوان تابعی از نسبت فعالیت پتاسیم اندازه گیری گردید. با استفاده از اطلاعات به دست آمده، منحنی های Q/I برای هر خاک رسم و پارامترهای آن تعیین شد. هم چنین، هم بستگی بین پارامترهای Q/I و بعضی از ویژگی های خاک ها تعیین گردید. منحنی های Q/I به دست آمده، شکل معمول گزارش شده در منابع را نشان داد، ولی از نظر پارامترهای °AR°، PBCK، k و Kx، تفاوت های زیادی بین خاک ها مشاهده شد. نسبت فعالیت پتاسیم در حال تعادل (°AR) بین 005/0 تا 532/0 با متوسط 20/0 5/0(mmol L-1) ظرفیت بافری پتاسیم (PBCK) بین 4/4 تا 3/76 با متوسط 2/16 5/0(mmol Kg-1)/(mmol L-1 )، پتاسیم آسان قابل تبادل (°ΔK) بین 007/0 تا 737/0 با متوسط 25/0 cmol kg-1 و پتاسیم سخت قابل تبادل (Kx) بین 023/0 تا 550/0 با میانگین 3/0 cmol kg-1 متغیر بود. مطالعه هم بستگی بین پارامترهای Q/I و خصوصیات خاک، حاکی از هم بستگی معنی دار بین PBCK و °CEC(66/0=r)، AR با درصد پتاسیم تبادلی (76/0=r) و °AR با پتاسیم محلول (89/0=r) بود. هم چنین بین (°ΔK) و مقدار پتاسیم تبادلی، هم بستگی معنی داری (79/0=r) مشاهده گردید. به دلیل تفاوت زیاد بین خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک های مطالعه شده، ضرایب هم بستگی بین خصوصیات خاک و پارامترهای Q/I بالا نبود

    کلیدواژگان: پتاسیم، کمیت- شدت
  • مهرداد محلوجی*، سیدفرهاد موسوی، مهدی کریمی صفحات 57-67

    به منظور تعیین زمان آبیاری و اثر تاریخ کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه لوبیاچیتی، آزمایشی در سال 1373 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان، واقع در روستای شرودان از توابع فلاورجان، به صورت کرت های یک بار خرد شده، در قالب بلوک های کامل تصادفی، و در چهار تکرار اجرا گردید. کرت های اصلی به سه تیمار آبیاری پس از 3± 50، 3± 70 و 3± 90 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A (تیمارهای T1 تا T3) و کرت های فرعی به دو تاریخ کاشت هفتم خرداد و هفتم تیر اختصاص یافت. نتایج نشان داد که تاخیر در کاشت، از هفتم خرداد به هفتم تیر، گل دهی و رسیدگی فیزیولوژیک را تسریع، و کاهشی در حدود 6/29 درصد را در عملکرد دانه لوبیا باعث گردید. عملکرد دانه در تیمارهای آبیاری T1 تا T3 به ترتیب 1/3585، 5/3510 و 8/1925 کیلوگرم در هکتار شد، که اختلاف بین تیمارهای T1 و T2 با تیمار T3 در سطح یک درصد معنی دار گردید. عملکرد بیولوژیک در دو تاریخ کاشت هفت خرداد و هفت تیر، به ترتیب 1/8257 و 5535 کیلوگرم در هکتار و اختلاف آنها معنی دار بود. بین تیمارهای T1 و T2 از لحاظ عملکرد بیولوژیک اختلاف معنی داری وجود نداشت. تعداد غلاف در متر مربع، که مهم ترین جزء در تعیین عملکرد دانه می باشد، به تنهایی 85 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه کرد. شاخص برداشت تحت تاثیر تاریخ کاشت و تیمارهای آبیاری قرار گرفت. میانگین شاخص برداشت در تیمارهای T1 تا T3 به ترتیب 5/45، 1/46 و 37 درصد، و برای تاریخ های کاشت هفت خرداد و هفت تیر 8/42 و 9/44 درصد بود. بازده مصرف آب برای عملکرد دانه در تیمارهای T1 تا T3، به ترتیب 557/0، 556/0 و 329/0 کیلوگرم بر متر مکعب بود. به طور کلی، تیمار T2 بهترین رژیم آبیاری تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: حبوبات، زمان آبیاری، طشت تبخیر کلاس A، مراحل نمو، بازده مصرف آب
  • محمدعلی ادریس*، حشمت الله خسروی نیا، جواد پوررضا صفحات 69-79

    اطلاعات مربوط به 1200 جوجه نر و ماده از 90 گروه پدری به منظور برآورد توارث پذیری اندازه های بدن و خصوصیات لاشه و روابط ژنتیکی و فنوتیپی آنها، در سه گروه ژنتیکی مشتمل بر مرغ های آمیخته بومی با یک نژاد خارجی گوشتی (گروه A)، مرغ های بومی که برای دو نسل بر اساس وزن هشت هفتگی تحت انتخاب بوده اند (گروه B) و یک گروه شاهد بومی (گروه C) مورد استفاده قرار گرفت. اثر گروه ژنتیکی، جنس و سیستم نگهداری (قفس یا بستر)، اندازه های بدن (طول و عرض ساق، و طول، عرض و زاویه سینه) و خصوصیات لاشه (وزن و بازده لاشه، میزان و درصد چربی حفره بطنی نسبت به وزن زنده و وزن لاشه) بررسی شد. آمار مورد نیاز برای اندازه های بدن در سن شش هفتگی (زاویه سینه در سن هشت هفتگی)، و آمار مورد نیاز برای خصوصیات لاشه در سن 10 هفتگی جمع آوری گردید. اثر گروه ژنتیکی بر تمام صفات مورد مطالعه (به استثنای عرض ساق پا) معنی دار بود (05/0>P) اثر جنس و روش نگهداری بر تغییرات صفات معنی دار نبود. دامنه تغییرات برآورد توارث پذیری اندازه های بدن و خصوصیات لاشه وسیع بود، به طوری که خصوصیات ساق پا و سینه دارای کم ترین، و صفات مربوط به چربی حفره شکمی واجد بالاترین مقادیر ضریب وراثت پذیری بود. هم بستگی فنوتیپی بین اندازه های بدن، نسبت به هم بستگی ژنتیکی عموما در حد پایین تری بود. هم بستگی ژنتیکی بین اندازه های بدن و خصوصیات لاشه اکثرا معنی دار شد.

    کلیدواژگان: توارث پذیری، هم بستگی، چربی حفره بطنی، ساق پا، سینه، مرغ بومی، مرغ آمیخته
  • محمدرضا رضوانی*، ابوالقاسم گلیان، فریدون افتخاری شاهرودی، حسن نصیری مقدم صفحات 81-90

    تعداد 720 قطعه نیمچه لگهورن سفید های لاین، از 14 تا 20 هفتگی، با دو رژیم غذایی کم انرژی و پرانرژی (2600 تا 3200 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم در کیلوگرم) تغذیه شدند. مرغ های تغذیه شده با هر یک از این دو سطح انرژی، به طور جداگانه در دوره تخم گذاری (20-44 هفتگی)، با شش رژیم غذایی شامل سه سطح انرژی کم، متوسط و پرانرژی (2600، 2750 و 2900 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم در کیلوگرم)، و در دو سطح چربی مکمل (صفر و دو درصد) تغذیه گردیدند. سطح انرژی دوره پرورش بر درصد تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل خوراک و سن بلوغ جنسی در طی دوره تخم گذاری تاثیری نداشت. در صورتی که نیمچه های تغذیه شده با جیره پرانرژی، در شروع تخم گذاری وزن بیش تری نسبت به جیره کم انرژی داشتند. درصد تولید و وزن تخم مرغ در طول دوره تخم گذاری، با استفاده از دو درصد چربی مکمل در جیره، به طور قابل ملاحظه ای بهبود یافت. اما خوراک مصرفی و ضریب تبدیل تحت تاثیر چربی مکمل قرار نگرفت. میانگین های ضریب تبدیل، مصرف خوراک و درصد تولید تخم مرغ در طی دوره تخم گذاری، در جیره کم انرژی بیش تر از پرانرژی بود، اما وزن تخم مرغ تحت تاثیر انرژی جیره قرار نگرفت.

    کلیدواژگان: نیمچه، مرغ تخم گذار، انرژی قابل متابولیسم، چربی مکمل، عملکرد
  • یحیی ابراهیم نژاد*، جواد پوررضا صفحات 93-103

    این آزمایش به منظور مطالعه اثر داروهای یونوفور (سالینومایسین، لازالوسید و نسبت ترکیبی آنها) بر عملکرد طیور گوشتی اجرا شد. هم چنین، ارتباط این داروها با سه سطح متیونین ارزیابی گردید. تعداد 1215 قطعه جوجه یک روزه گوشتی تجارتی (آرین) به 81 گروه 15 قطعه ای تقسیم شدند و مورد آزمایش قرار گرفتند. این آزمایش در قالب طرح پایه کامل تصادفی، به صورت آزمایش فاکتوریل 3×3×3، شامل سه سطح دارو (صفر، سطح توصیه شده و 5/1 برابر سطح توصیه شده) و سه سطح متیونین (صفر، 1/0% و2/0%) انجام شد. نتایج نشان داد که این داروها افزایش وزن بدن را در 21 و 56 روزگی کم کردند (05/0>P). در اثر داروی لازالوسید، مصرف غذا کاهش یافته و ضریب تبدیل غذا به طور معنی داری (05/0>P)بدتر شد. افزایش سطح دارو اضافه وزن بدن و مصرف غذا را کاهش داد و ضریب تبدیل غذا را در دوره 21-42 و 0-56 روزگی به طور معنی داری (05/0>P)بدتر نمود. اثر مکمل متیونین بر وزن بدن در 42 روزگی و (05/0>P) بر ضریب تبدیل غذا در روزهای 21-42 و 0-56 معنی دار (01/0>P) بود. اثر متقابل نوع دارو و سطح دارو بر اضافه وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذا معنی دار (05/0 > P) گردید. لازالوسید مصرف آب را به طور معنی داری (05/0>P) افزایش داد. داروها رطوبت بستر و تلفات را تحت تاثیر قرار ندادند. از نتایج بالا چنین استنباط می شود که عملکرد سالینومایسین نسبت به لازالوسید بهتر بوده و هم چنین، مکمل متیونین تاثیری در جبران کاهش رشد ناشی از داروهای یونوفور نداشته است.

    کلیدواژگان: یونوفور، سالینومایسین، لازالوسید، متیونین، جوجه های گوشتی، وزن بدن، مصرف خوراک، مصرف آب
  • محمود وطن خواه*، محمدعلی ادریس صفحات 105-117

    در این مطالعه از 2510 رکورد صفات تولیدمثلی مربوط به 879 راس میش جفت گیری کرده با 164 راس قوچ، از سال 1368 تا 1376، در ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند بختیاری، به منظور تعیین عملکرد و برآورد برخی از عوامل محیطی موثر بر صفات تولید مثلی در گوسفندان نژاد بختیاری استفاده گردید. میانگین و خطای معیار برای صفات تولید مثلی، بدین شرح برآورد گردید: نسبت آبستنی 01/0± 90/0، تعداد بره متولد شده به ازای هر میش تحت آمیزش 01/0 ±06/1، تعداد بره زنده متولد شده به ازای هر میش تحت آمیزش 01/0± 00/1، تعداد بره شیرگیری شده به ازای هر میش تحت آمیزش 01/0± 93/0، تعداد بره زنده متولد شده در هر زایمان 01/0± 10/1، تعداد بره شیرگیری شده در هر زایمان 02/0± 01/0 و تعداد بره شیرگیری شده به ازای هر میش زنده زا 01/0 ±09/1. سال جفت گیری بر روی همه صفات مورد بررسی اثر کاملا معنی داری (01/0>P) نشان داد. سن میش در زمان جفت گیری نیز تاثیر معنی داری (05/0 یا 01/0>P) بر روی اغلب صفات مورد مطالعه داشت. حداکثر عملکرد صفات تولیدمثلی، در میش های گروه سنی 4 تا 5 ساله حاصل گردید. زمان آمیزش نیز بر روی همه صفات مورد بررسی معنی دار (05/0 یا 01/0>P) بود. حداکثر عملکرد صفات تولیدمثلی مربوط به میش هایی بود که در خلال نیمه اول فصل جفت گیری آمیزش داده شده بودند. نوع تولد نیز تاثیر کاملا معنی داری (01/0>P) روی صفات مربوط به تعداد بره متولد شده و شیرگیری شده نشان داد. لذا با توجه به اثر ملاحظه عوامل محیطی بر صفات مورد بررسی، و به منظور افزایش بازده تولیدمثلی، علاوه بر بهبود شرایط محیطی (جایگاه، مدیریت، تغذیه و...)، آمیزش در ابتدای فصل جفت گیری و انتخاب ترکیب سنی مناسب برای گله های میش پیشنهاد می گردد. در این ترکیب، کاهش درصد میش های بالاتر از پنج سال باعث بهبود عملکرد گله خواهد شد.

    کلیدواژگان: گوسفند بختیاری، صفات تولید مثلی، عوامل محیطی
  • محمد مستاجران*، محمدعلی ادریس، رحیم عبادی، غلامحسین طهماسبی صفحات 119-125

    به منظور برآورد ضریب وراثت پذیری صفات ظاهری زنبور عسل کارگر و عملکرد کلنی زنبور عسل، 30 ملکه مادر، از زنبورستان مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان اصفهان، به طور تصادفی انتخاب شد. از هر ملکه مادر، پنج ملکه دختر پرورش داده شد و پس از جفت گیری طبیعی به کلنی های همسان معرفی گردید. میزان عسل استخراجی تابستان اندازه گیری، و میزان عسل پاییز بر اساس مساحت سطح قاب سرپوشیده عسل برآورد گردید. تولید عسل سال از مجموع عسل تولیدی تابستان و پاییز محاسبه شد. برای تعیین ابعاد بدن زنبورهای کارگر، نمونه هایی که به صورت تصادفی از هر کلنی انتخاب شده بود، با استفاده از استریو میکروسکوپ مجهز به عدسی چشمی مدرج، بر اساس روش روتنر (1985) اندازه گیری و ضریب وراثت پذیری صفات با استفاده از هم بستگی داخل فامیل برآورد گردید. ضریب وراثت پذیری تولید عسل تابستان، زمستان و کل تولید عسل سالیانه به ترتیب (62/0± 65/0)، (58/0± 51/0) و (64/0± 36/0) برآورد شد. وراثت پذیری صفات ظاهری، به ترتیب: طول خرطوم (08/0± 64/0)، طول ساق (07/0±  45/0)، طول ران (08/0 ± 50/0)، طول پنجه (07/0± 47/0)، عرض پنجه (04/0± 33/0)، طول بال جلو (06/0 ±42/0)، عرض بال جلو (10/0± 90/0) طول کوبیتال bی (05/0 ±20/0)، شاخص کوبیتال (08/0± 50/0)، طول بال عقب (01/0± 94/0) و تعداد قلاب لبه جلویی بال عقب (07/0± 45/0) برآورد گردید. با توجه به میزان وراثت پذیری تخمینی تولید عسل، انتخاب بر اساس این صفت می تواند باعث افزایش عسل تولیدی شود. عرض بال جلو، و بعضی صفات ظاهری دیگر همچون طول بال عقب، دارای وراثت پذیری بالایی می باشند که انتخاب بر اساس این صفات نیز می تواند باعث تغییر سریع آنها گردد.

    کلیدواژگان: زنبور عسل، اصلاح نژاد، وراثت پذیری، تولید عسل، صفات ظاهری (مورفولوژیک)
  • خشنود نوراللهی*، ماهرخ فلاحتی رستگار، بهروز جعفرپور صفحات 127-135

    تعداد 400 جدایه قارچ .Ascochyta rabiei (Pass.) Lab از مزارع آلوده نخود کشور، از قبیل منطقه دریاچه زریوار مریوان در استان کردستان، شبستر و خسروشهر در استان آذربایجان شرقی، سرو، بوکان و شاهین دژ در استان آذربایجان غربی، مشهد و ایلام جمع آوری شد. این جدایه ها از نظر خصوصیات رشد کلنی و اسپورزایی روی محیط کشت و قدرت بیماری زایی تفاوت کمی نشان دادند، و بر اساس منطقه جمع آوری به 17 گروه، و نهایتا بر اساس خصوصیات مورفولوژی کلنی ها روی محیط های کشت مختلف به 11 گروه تقسیم شدند. جدایه شماره 16 از مشهد بیش ترین و جدایه شماره یک از استان کردستان کم ترین میزان رشد را داشت. یک جدایه از هر گروه به عنوان نماینده انتخاب شد و بیماری زایی آنها مورد آزمایش قرار گرفت. در این طرح نوع واکنش 11 جدایه رقم افتراقی و یک رقم محلی (جم) بررسی گردید، و بر اساس عکس العمل ارقام شاخص مطابق روش ایکاردا (ICARDA) دو نژاد فیزیولوژیک شماره چهار و شماره شش تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: برق زدگی نخود، نژادهای فیزیولوژیک
  • مهدی بصیرت*، حسین سیدالاسلامی صفحات 137-147

    در سال های 1375 و 1376، مناطق انتشار و خسارت زنبور سیاه مغزخوار پسته و زنبور طلایی مغزخوار پسته در استان اصفهان مطالعه شد. هم چنین، تغییرات فصلی جمعیت زنبور سیاه مغز خوار پسته در مرحله لارو، شفیره و حشره کامل، در سه باغ، و در هر باغ با شکستن 200 میوه، که این میوه ها بیش از 50% آلوده به آفت بودند، هفته ای دو بار مورد بررسی قرار گرفت. در سال 1376، روند تخم ریزی و خسارت روی یک صد میوه، که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، به طور هفتگی مطالعه شد. در این مطالعه، مراحل رشد و نمو آفت و گیاه پسته با هم مقایسه گردید. زنبور سیاه مغزخوار پسته در کلیه مناطق بازدید شده وجود داشت، گونه غالب بود و 8/0- 4/75 درصد خسارت داشت. در سال 1376، در یک باغ، شروع، اوج و خاتمه شفیرگی به ترتیب 17/1، 17/2 و 31/2 مشاهد شد. ظهور حشرات کامل به ترتیب فوق، در تاریخ های 14/2، 28/2 و 14/3 اتفاق افتاد. در دو باغ دیگر، یکی در سال 1375 و دیگری در سال 1376، این پدیده با کمی تفاوت، روند مشابهی داشت. شروع، اوج و خاتمه تخم ریزی، در سال 1376، در یک باغ، در تاریخ های 28/2، 7/3 و 11/4 مشاهده گردید. مراحل رشد و نمو درخت پسته رقم فندقی ریز اصفهانی به 9 مرحله تقسیم شد، و تاریخ های فوق با آن مقایسه گردید. در این مطالعه، زنبور سیاه مغزخوار پسته هر یک تا دو سال یک نسل داشت، درون هر میوه آلوده یک تخم مشاهده شد و یک دوره توقف فعالیت طولانی در لاروهای سن یک مشاهده گردید. کاربرد این اطلاعات در مدیریت مبارزه با آفات پسته مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: زنبور سیاه مغزخوار پسته، فنولوژی، زنبور طلایی مغزخوار پسته
|
  • F. Noorbakhsh*, M. Afyuni Pages 1-8

    Field capacity (FC) and permanent wilting point (PWP) are important factors affecting irrigation scheduling and field management. FC and PWP can be estimated from some of the soil physical and chemical properties. Pressure Plate apparatus is usually used for determination of FC and PWP, but this is a time-consuming and laborious procedure besides, the apparatus may not be available in many laboratories. Samples were taken from 23 locations in Isfahan and Chaharmahal Va Bakhtiary provinces in central Iran. Soil texture, organic matter and cation exchange capacity were determined. Soil moisture at FC and PWP of the soils were measured with a pressure plate. Simple and multiple regression analyses were used to study the relationships between FC and PWP with sand, silt, clay, soil organic matter and cation exchange capacity. Results indicated that FC significantly correlated with sand, organic matter and cation exchange capacity in a stepwise model (r=0.97**). The PWP of soil also correlated significantly with silt, organic matter, and cation exchange capacity in a stepwise model (r=0.95**). Available water capacity (FC-PWP) correlated with sand in a stepwise model (r=0.82**). On the whole, results showed that FC and PWP can be estimated from some soil physical and chemical properties.

    Keywords: Field capacity, Permanent wilting point, Available water, Regression methods
  • A. Abdeshahi*, G. Soltani Pages 11-20

    Successful implementation of socio-economic projects depends on the degree of planners’ awareness of farmers’ risk coefficient. Because agriculture is a risky activity, knowledge about the farmers’ attitudes toward risk in each area is essential. This research investigated the farmers’ risk behavior in Homayjan district in Sepidan township. Cross-section and time series data were collected from a random sample of farmers and from Agricultural Department of Fars Province, respectively. In this study, the Safety First Rule (SFR), Generalized Stochastic Production Function (GSPF) and Target Motad models were used. The results indicated that in this area, farmers are risk averse in crop production, but they have a low risk coefficient in the use of modern inputs. Signs of GSPF revealed that the use of modern resource input reduces risk. Target Motad risk programming model confirmed that farmers are risk averse because with increasing risk, crops like wheat that have relatively stable prices and yield enter the model, while crops like onion that have high instability in price and yield are omitted from the model.

    Keywords: Risk behavior, Empirical programming models, Risk programming, Target MOTAD, Production function
  • G.H. Zamani* Pages 23-41

    Agricultural colleges have three main

    objectives

    training, research, and offering public services. Transfer and dissemination of agricultural knowledge and technology is the best example of universities’ services. In this regard, agricultural extension has the important role of linking agricultural colleges with agricultural industry. The linkage between extension and agricultural colleges is effective in promoting the two organizations and ultimately enhancing the development of agriculture. Therefore, the significance of this linkage has been emphasized by many program planners as well as researchers. This descriptive research was conducted to analyze the perception of the faculty members at Agricultural College of Shiraz University and the extension agents and specialists of Fars Province. A theoretical framework was developed based on a “communication model”, and forty-seven factors effective in establishing and promoting the linkage between research and extension were recognized. The results revealed that the most important factor in research-extension linkage is “the degree of contact and knowledge of local agricultural affairs by researchers”. The paper concludes by providing recommendations that could be used to strengthen the interaction between research and extension institutions.

    Keywords: Research, Extension, Research–extension linkage, University, College of agriculture
  • A.R. Hossein-Pour*, M. Kalbasi Pages 43-55

    Quantity-intensity (Q/I) curves and their derived parameters provide general information about soil K availability. This investigation was conducted to obtain Q/I parameters and to study the relationships between the Potassium Q/I parameters and the properties of 15 soils from central and northern Iran. Soil samples were equilibrated with solutions containing different potassium activity ratios (ARk). Changes in potassium concentrations in the equilibrium solution (ΔK) were plotted against activity ratio of K, and Q/I parameters were determined. Correlations between Q/I Parameters and some properties of soils were studied. The Q/I plots showed the common shapes described in the literature whereas high variations were observed in the soils with respect to AR°, ΔR°, BPCk and Kx. The potassium activity ratio at equilibrium ranged from 0.005 to 0.532 with an average of 0.02 (mmol L-1)0.5. The potassium potential buffering capacity (PBCk) ranged from 4.40 to 76.3 with an average of 16.2 (mmol kg-1) / (mmol L-1)0.5. The readily exchangeable potassium (ΔK°) ranged from 0.007 to 0.737 with an average of 0.25 cmol kg-1 and slowly exchangeable potassium (Kx) ranged from 0.023 to 0.55 with an average of 0.3 cmol kg-1. Highly significant linear correlations were found (α=0.01) between PBCk and CEC (r=0.66), AR° and exchangeable potassium percentage (r=0.76), AR° and solution potassium (r=0.89), and between ΔK° and exchangeable potassium (r=0.79). Because of high variations in physicochemical properties of soils, correlation coefficients between Q/I parameters and soil properties were not very high.

    Keywords: Potassium, Quantity, Intensity
  • M. Mahlooji*, S.F. Mousavi, M. Karimi Pages 57-67

    A study was conducted to determine irrigation scheduling of pinto bean and to evaluate the effect of its planting date. A split-plot with complete randomized block design with four replications was used at Isfahan University of Technology Research Station in Shervedan-Falavarjan, The main plots were three irrigation regimes of T1 to T3 (irrigation after 50±3, 70±3 and 90±3 mm evaporation from class A pan, respectively) and the sub-plots were two planting dates of May 28 and June 28. The results showed that delayed planting from May to June caused earlier flowering, physiological maturity and reduction of 29.6% in grain yield. Grain yield in T1 to T3 treatments were 3585.1, 3510.5 and 1925.8 kg/ha, respectively. The difference between grain yields of T1 and T2 with T3 treatments were significant at 1% probability level. Biological yields at May 28 and June 28 planting dates were 8257.1 and 5535 kg/ha, respectively, which were significantly different. There was no significant difference between biological yields of T1 and T2 treatments. Number of pods per square meter was the most important component of grain yield and 85% of grain yield difference was due to this part. Harvest index was affected by irrigation treatment and planting date. Mean harvest indices for T1 to T3 treatments were 45.5, 46.1 and 37%, respectively, and 42.8% and 44.9% for the two planting dates. Water use efficiencies for grain yield in T1 to T3 treatments were 0.557, 0.556 and 0.329 kg/m3, respectively. Generally, treatment T2 was shown to be the best irrigation regime.

    Keywords: Legumes, Irrigation schedule, class A pan, Development stages, irrigation regime
  • M.A. Edriss*, H. Khosravinia, J. Pourreza Pages 69-79

    Data of 1200 male and female chicks from 90 sires were used to estimate the heritabilities as well as genetic and phenotypic correlations of body measurements and carcass characteristics in three genetic groups, namely, crosses of native chickens with an exotic breed (group A), native chickens which were selected for two generations on the basis of 8th week body weight (group B) and a native control group (group C). The effects of genetic group, sex and system (litter vs. cage) on body measurements (shank and breast traits) and carcass characteristics were studied. Data of body measurements were collected at 6th week of age, and carcass traits were recorded at slaughter time at 10th week of age (except breast angle which was recorded at 8th week). All carcass traits and body measurements except shank were significantly affected by genetic groups (P<0.05). Sex and system of rearing did not have any significant effect on body measurements and carcass traits. Estimated heritabilities for body measurements and carcass traits showed a wide range. Breast and shank measurements had the lowest and those related to abdominal fat had the highest heritabilities. Phenotypic correlations for all of the body measurements were lower than genetic correlations among these traits. Genetic correlations between body measurements and carcass characteristics were mostly significant

    Keywords: Heritability, Correlation, Carcass, Native, crosses chickens, Shank, Breast
  • M.R. Rezvani*, A. Golian, F. Eftekhari Shahroudi, H. Nassiri Moghaddam Pages 81-90

    An experiment with 720 pullets was conducted to investigate the effect of dietary energy levels of pullet and dietary energy and fat of laying ration on subsequent performance parameters during 14-20 and 22-44 weeks of age. In the first period, white leghorn pullets were fed with two diets of low and high density energy (2600 and 3200 Kcal ME/kg). In the lating period (second period), birds, in each treatment of pullet period, were fed with six diets containing three levels of low, medium and high energy (2600, 2750 and 2900 kcal/kg) at two levels of supplemental fat (zero and 2%). All diets were formulated to meet minimum NRC (1994) requirements of amino acids and protein. This experiment was done in randomized complete block designs with 5 replicates. The levels of energy in the growing period did not affect egg production, egg weight, daily feed intake, feed conversion rate and age of pubertal maturity in laying period, but pullets fed with high energy diet had significantly higher weights as compared to low energy diet in the beginning of laying period. In the laying period, the use of supplemental fat (2%) improved egg production and egg weight, but feed intake and feed conversion rate were not affected. Means of feed conversion rate, feed intake and egg production during laying period in low energy diet were greater than those as compared to high energy diet, but egg weight was not affected by energy level of diets. Low energy intake to protein intake ratio in low energy diet versus high energy diet may be a reason for greater egg production in lower energy than in higher energy diets.

    Keywords: White leghorn pullet, Metabolizable energy, Supplement, performance
  • Y. Ebrahim Nejad*, J. Pourreza Pages 93-103

    This experiment was carried out to study the effect of ionophore drugs (Salinomycin, Lasalocid and their combination) on the performance of broiler chicks. Also their relationship with methionine (three levels) was evaluated. 1215 one-day-old commercial broiler chicks (Arian) were divided into 81 groups, 15 chicks per group, and tested in a completely randomized design with a 3×3×3 factorial experiment and three levels (0/0, recommended and 1.5 times recommended) of drugs and three levels (0.0, 1% and 0.2%) of supplemental methionine. The results indicated that these drugs reduced body weight gain significantly (p<0.05) at 21 and 56 days of the experiment. Decreasing feed consumption and increasing feed conversion was significant (p<0.05) due to Lasalocid supplementation. Increasing drug level significantly (p<0.05) reduced body weight gain and feed intake and feed conversion was increased at 21 to 42 and 0 to 56 days of the experiment. The effect of supplemental methionine on body weight of 42 days (P<0.05) and feed conversion at 21 to 42 and 0 to 56 days (p<0.01) were significant. The interactions between drug type and drug level on body weight gain, feed consumption and feed conversion were significant (p<0.05). Lasalocid significantly (p<0.05) increased water intake. Drugs did not affect litter moisture and mortality. The results showed that Salinomycin was better than Lasalocid. Also supplemental methionine was not effective in compensating for the growth depression caused by ionophore drugs.

    Keywords: Ionophore, Salinomycin, Lasalocid, Methionine, Broiler chicks, Body weight, Feed consumption, Water consumption
  • M. Vatankhah*, M.A. Edriss Pages 105-117

    In this study 2510 records of reproductive traits from the mating of 879 ewes with 164 rams of Bakhtiari sheep breed, during 1989 to 1997, were used in order to estimate the effects of environmental factors on their reproductive performance. The mean and standard errors of reproductive traits were as follows: conception rate, 0.9±0.01 number of lambs born per ewe exposed, 1.06±0.01 number of lambs born alive per ewe exposed, 1.01 ±0.0l, number of lambs weaned per ewe exposed, 0.93±0.01 litter size alive at birth, 1.10±0.01 litter size at weaning, 1.01±0.02 and number of lambs weaned per lambing ewe, 1.09±0.01. The effect of joining year was highly significant (P, 0.01) for all of the considered reproductive traits. Age of ewe at joining time was also a significant (P<0.05 and 0.01) source of variation for most of the reproductive traits. Maximum reproductive performance occurred for ewes of 4 to 5 years of age. Mating time was also a significant factor (P<0.05 and 0.01) for all of the reproductive traits. Maximum reproductive performance occurred for ewes mated during the first half of the mating season. Type of birth was a highly significant factor (P<0.0l) for the number of lambs alive and weaning traits. However, due to significant effects of environmental factors on considered traits, and in order to increase reproductive efficiency, one should improve environmental conditions (barn, management, feeding system and ... ) as well as organizing mating plan for the first half of the mating season and make a suitable age combination of ewe herd. In this combination, decreasing the percentage of ewes older than five years could benefit herd performance.

    Keywords: Bakhtiari sheep, Reproductive traits, Environmental factors
  • M. Mostajeran*, M. A. Edriss, R. Ebadi, G. H. Tahmasebi Pages 119-125

    In order to estimate the heritability of morphological characters of worker honey bee and honey yield, 30 queen-mothers were selected randomly from the apiary of Research Center of Animal Science and Natural Resources in Isfahan Province. From each queen-mother, five queen-daughters were reared and introduced to equalize colonies after natural mating of queens. Summer honey yield was measured, while fall honey production was calculated from area of sealed honey combs. The total honey was calculated by adding summer honey production to fall honey production. Morphological characters were measured under a stereo-dissecting microscope fitted with a calibrated micrometer reticle according to Ruttners method (1985). Heritabilities were estimated by intraclass correlation method. Heritabilities of summer, fall and total yearly honey yields were estimated to be 0.64, 0.51 and 0.30, respectively. Estimates of heritability of morphological characters for probscis length, tibia length, femur length, metatarsus length, metatarsus width, forewing length, forewing width, cubital index, hindwing length and number of hamuli were 0.64±0.08, 0.45±0.07, 0.50±0.07, 0.47±0.07, 0.33±0.06, 0.42±0.06, 0.89±0.10, 0.5±0.07, 0.94±0.10 and 0.45±0.07, respectively. It could be concluded that in order to increase honey yield in either season (summer or fall), selection must be based on the amount of honey yield in the corresponding season. Thus, heritabilities of forewing and hindwing lengths were high selection according to these morphological characters would, therefore, change the size of these characters.

    Keywords: Honeybee, Breeding, Heritability, Honey yield, Morphological characters
  • K. Noorollahi*, M. Falahati Rastegar, B. Jafarpour Pages 127-135

    Four hundred isolates of Ascochyta rabiei (Pass.) Lab. collected from different parts of the country, such as Zarivar Marivan Lake in Kordestan Province Shabestar and Khosroshahr in Eastern Azarbaigan Province Serow, Bokan and Shahindeg in Western Azarbaigan Province Mashhad and Ilam were used in this experiment. These isolates showed little differences in their cultural and morphological characters and pathogenic behaviors. They were categorized into 17 groups on the basis of collection regions and, based on cultural characteristics, were then reduced to 11 groups. Isolate number 16 from Mashhad showed the highest growth rate while isolate number 1 from Kordestan had the lowest growth rate. One isolate was chosen as a representative for each group. Pathogenicity of representative isolates from each of the 11 groups were tested. Reaction type of all isolates was studied on differential hosts and one local chickpea line Jam was examined, using Reddy and Nene (1979) method. Races No. 4 and 6 were identified as the two physiologic races.

    Keywords: Chickpea blight, <i>Ascochyta rabiei<, i>, Physiologic races
  • M. Basirat*, H. Seyedoleslami Pages 137-147

    In 1996 and 1997 pistachio orchards in Isfahan Province were surveyed to determine the presence and damage levels by Eurytoma plotnikovi Nikolskaya and Megastigmus pistacia Walker. In order to investigate seasonal population fluctuation of E. plotnikovi, larval, pupal and adult stages were monitored in three orchards. In each orchard, 200 nuts with more than 50% infestation to overwintering larvae were dissected and examined twice weekly. In 1997 in one orchard, at intervals of one week, 100 randomly selected fresh nuts were examined to determine oviposition trend and damage development. In this field, the biology of the pest was also compared to developmental stages of pistachio trees. In most orchards visited, E. plonikovi was present and was the dominant species in relation to M. pistacia and its damage varied between 0.8-75%. In 1997, start, peak, and end of pupal stage were observed on April 4th, May 7th and May 21st. Start, peak and end of adult emergence occurred on May 4th, May 18th and June 4th. In two other orchards, almost a similar trend was observed. Start, peak and end of oviposition were also observed on May 18th, May 28th and July 2nd. Development of pistachio tree was divided into nine stages and the above mentioned dates were compared to that. E. plotnikovi had one generation every one or two years. Only one egg was found in each infested fruit and first stage larvae had a long prefeeding period. The use of the information obtained from this study in the management of these pests is discussed.

    Keywords: Pistachio seed wasp, Phenology, <i>Megastigmus pistacia <, i>, <i>Eurytoma plotnikovi <